Page 71 - BIULETYN WRZESIEŃ 2019
P. 71

specjalistycznych narzędzi do badania żywności czy też urządzeń analitycznych Głównym celem kształcenia na kierunku chemii żywności jest wykształ- cenie kadry specjalistów przygotowanych do pracy w w w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności a a więc w w w w przemyśle spożywczym przetwórczym agrochemicznym czy czy firmach o o o o ó o profilu rolniczym Nabyte podczas studiów umiejętności pozwalają także na pracę w w w zakresie oceny jakości żywności ochrony żywności oraz chemicznych podstaw dietetyki i i i i i i i i żywienia człowieka zgodnie z z z z zapotrzebowaniem rynku pracy i i i i wymogami pracodawców Wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów którzy dzięki szerokiej wiedzy chemicznej technologicznej będą konkurencyjną ą ą a co ważne specjalistyczną i i i i i i poszukiwaną kadrę inżynierską n n na europejskim rynku pracy leży u u podstaw kształcenia przyjętego w w misji strategii rozwoju Uczelni Program studiów nastawiony jest na na łączenie wiedzy teoretycznej z z z z ż z z wiedzą praktyczną i i i i i umożliwia nabywanie szczegól- nych umiejętności inżynierskich w zakresie realizacji zadań i i i i i i i i i i funkcji zawodowych Odpowiednia ilość godzin zajęć praktycznych ze ze szcze- gólnym uwzględnieniem zajęć laboratoryjnych i i i praktyk wyposaża absolwenta kierunku chemia żywności w w w w umiejętności pozwalające na realizację samodzielnych zadań w laboratoriach i i i i i instytucjach kontro- lnych w w zakresie oceny jakości i i i i i ochrony żywności a a a a a także podmiotach zajmujących się dystrybucją żywności Absolwent chemii żywności:
• posiada umiejętności posługiwania się wiedzą z z z zakresu chemii żywności żywności technologii żywności żywności w w w w tym procesów produkcyjnych z z ż uwzględnieniem problematyki żywności i i i i i i jej kontroli • posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w w w w w pracy zawodowej z z z z zachowaniem zasad etycznych • potrafi prawidłowo identyfikować fi i i fi i i rozwiązywać problemy zawodowe • posiada umiejętność komunikowania się z z otoczeniem w w miejscu pracy • posiada umiejętność sprawnego posługiwania się dostępnymi środkami informacji • potrafi współdziałać w w w w w grupie organizować fi i i i i i i i i i kierować niewielkimi zespołami jest gotowy do realizacji indywidualnych i i i i i i zespoło- wych zadań z z z ż zakresu chemii żywności • potrafi organizować fi i i i brać udział w w pracach laboratoryjnych B+R • potrafi samodzielnie podjąć fi i i i i i prowadzić działalność gospodarczą wykazując się znajomością problematyki z z z z ż zakresu chemii żyw-
ności ności i i i i i i i i i umiejętnością zastosowania rozwiązań inżynierskich • posługuje się językiem obcym zgodnie z z z wymaganiami określo- nymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego w w tym językiem obcym specjalistycznym i i i i siatką pojęciową z z ż z zakresu chemii żywności w w w stopniu potrzebnym do wykonywania zawodu Dodatkowo absolwent po po ukończeniu studiów inżynierskich potrafi:
• organizować i i i i i i zarządzać procesami wytwarzanie związków i i i i i i pre- paratów chemicznych • ocenić jakość produktu z z z wykorzystaniem metod analitycznych i fi i fizyko-chemicznych • umiejętnie dobrać skład produktów żywnościowych w w w w zależności od potrzeb konsumentów • wykorzystać wiedzę z z z z ż z zakresu różnych obszarów analityki żywności chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę ż z z ż z z tech- nologii żywienia umożliwiającą mu podejmowanie aktywności zawodowej w w w w sprofilowanych podmiotach • wdrożyć i i i fi utrzymać system zarządzania jakością w w firmach spe- cjalizujących się w w produkcji żywności Studia mają na celu przygotowanie do wykonywania pracy w w w w w zawo- dach inżynierskich w:
• laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych • jednostkach badawczych • przedsiębiorstwach z z ż sektora produkcji i i i i i i i technologii żywności • koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i i dys-
trybucją żywności • firmach branżowych na na stanowiskach konsultantów fi i i menadże-
rów oraz towaroznawców i technologów Serdecznie zapraszamy do rekrutacji na studia w Wyższej Szkole Inżynierii i i i i i i Zdrowia
w w w Warszawie!
BIULETYN REKRUTACYJNY 2019
71
Wyższa Szkoła Inżynierii i i i i i i i i Zdrowia
Akademia Morska w w Sszczecinie
Wały Chrobrego 1-2
ul Bitwy Warszawskiej 1920 r r r r r nr 18 70-500 Szczecin
02-366 Warszawa
tel tel 91 48 09 400
tel tel 22 646 20 60
www am szczecin pl e-mail: rekrutacja@wsiiz pl pl www rekrutacja rekrutacja am szczecin pl pl pl wsiiz pl 

















































































   69   70   71   72   73